jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

ENTERTAINMENT | 06/06/2024

Maak je klaar voor het toernooi!

De grootste competitie in het Europese voetbal begint binnenkort, met de beste teams van het continent die strijden voor internationale glorie.

Veel van de grootste namen ter wereld zullen de komende weken naar Duitsland afreizen, allemaal met hun doel om de trofee te winnen en zichzelf in de voetbalgeschiedenis te schrijven.

Voor wie ga jij er helemaal voor? Is het het jaar van Nederland? Ziet Frankrijk er sterk uit?

We zullen het te weten komen wanneer het allemaal begint op 14 juni als gastland Duitsland het in München opneemt tegen Schotland.

Nederlandse talenten

Nederland won deze wedstrijd voor het laatst in 1988, maar sindsdien is het een beetje een achtbaan geweest.

Dit jaar hebben ze echter een sterke selectie en een ervaren hoofdtrainer in de persoon van Ronald Koeman.

Met Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Xavi Simons en Cody Gakpo in het team zou Oranje wel eens een kanshebber kunnen zijn om alles te winnen.

Nederland zit in Groep D naast Frankrijk, Oostenrijk en Polen.

Het wachten gaat door

2020 was hartverscheurend voor fans van Engeland. Door de teleurstellende strafschoppenserie in de finale misten ze nipt hun eerste grote trofee in bijna 60 jaar.

Maar voor deze wedstrijd zijn ze opnieuw een van de favorieten. Premier League Speler van het Seizoen Phill Foden is in topvorm.

Jude Bellingham heeft in zijn eerste seizoen bij Real Madrid de titel in La Liga veroverd, terwijl Kyle Walker en John Stones net een ongekende vierde competitietitel op rij hebben gewonnen met Manchester City.

Samen met Harry Kane, Declan Rice, Bukayo Saka en een gloeiend hete Cole Pamer is er reden om enthousiast te zijn.

Engeland zit in Groep C naast Slovenië, Servië en Denemarken.

Streven naar geschiedenis

Schotland doet pas aan hun vierde toernooi mee, maar is bij geen van de vorige drie toernooien verder gekomen dan de groepsfase.

Deze keer zijn ze vastbesloten om te gaan waar geen enkel Schotland-team ooit is gegaan.

Onder leiding van Liverpool’s Andy Robertson en gesteund door een sterke groep waaronder John McGinn, Scott McTominay en Billy Gilmour, heeft Schotland een grote kans om uit de groepen te komen en geschiedenis te schrijven.

De Schotten spelen de openingswedstrijd op 14 juni in München. Ze zitten in Groep A naast Duitsland, Hongarije en Zwitserland.

Fancy Frankrijk?

Frankrijk heeft de teleurstellende herinnering van twee jaar geleden achter zich gelaten, toen Argentinië hen versloeg met strafschoppen, en is terug en goed uitgerust om opnieuw een grote trofee te winnen.

Met een ijzersterke selectie met natuurlijk Kylian Mbappe, maar ook William Saliba, Eduardo Camavinga, Antoine Griezmann en Aurelien Tchouameni, maken ze een grote kans.

Frankrijk begint het toernooi in Groep D samen met Nederland, Polen en Oostenrijk.

Voordeel thuispubliek?

Ons gastland Duitsland is nog zo’n land dat de herinnering aan 2022 achter zich wil laten.

Hun exit uit de groepsfase op het wereldpodium was een enorme schok, maar ze zijn nog steeds een van de dominante grootmachten in het Europese internationale voetbal, dus je zou wel gek zijn om ze nu al af te schrijven.

Hun ploeg zit nog steeds boordevol talent, met onder andere Joshua Kimmich, Toni Kroos, Jamal Musiala en Kai Havertz.

Bovendien zal het thuispubliek een enorme stimulans zijn. Ze zitten in Groep A naast Schotland, Hongarije en Zwitserland.

Don’t Sleep On Spain

Spanje werd in 2020 uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaars Italië en wil die beroemde trofee nog een keer winnen.

Ze wonnen de trofee voor het laatst in 2012 met een van de beste ploegen die de competitie ooit heeft gezien, maar dit jaar zijn ze niet helemaal van dat niveau.

Wat het wel heeft, is veel spannend jong talent om fans enthousiast te maken voor de toekomst van het Spaanse voetbal.

Spanje zit in Groep B met Kroatië, Italië en Albanië.

Titelverdedigers

Italië, dat de trofee in 2020 won na een strafschoppengevecht met Engeland op Wembley, zal klaar zijn om de trofee met alles wat ze hebben te verdedigen.

De Italianen slaagden er niet in om zich te kwalificeren voor het volgende grote toernooi in 2022, wat als een grote verrassing kwam aangezien ze onlangs tot Europees kampioen waren gekroond.

Toch zullen ze aanwezig zijn in Duitsland en goed voorbereid om hun titel te behouden.

De Italianen zitten in Groep B met Spanje, Kroatië en Albanië.

Is Portugal jouw keuze?

Portugal won de trofee voor het eerst in 2016 en de ploeg is nog steeds sterk genoeg om nog een keer alles uit de kast te halen.

Cristiano Ronaldo, die mogelijk zijn laatste grote toernooi speelt, blijft een sleutelfiguur.

Hun talentvolle ploeg bestaat uit Ruben Dias, Bruno Fernandes, Bernardo Silva en João Félix. Meer dan genoeg vuurkracht om de trofee voor de tweede keer in de wacht te slepen.

Spanje, dat in 2020 werd uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaars Italië, is opnieuw op zoek naar die beroemde trofee.

Ze beginnen het toernooi in Groep F met Tsjechië, Georgië en Turkije.

Ga achter België staan

Ondanks het feit dat België de afgelopen jaren een aantal van de beste spelers ter wereld heeft gehad, is de gouden generatie er niet in geslaagd om te presteren wanneer het er echt toe deed. Deze keer kan het echter anders zijn.

Met een sterke selectie met spelers als Kevin De Bruyne, Jérémy Doku en Leandro Trossard hebben de Rode Duivels een grote kans om hun eerste grote internationale trofee in de wacht te slepen.

België start in Groep E met Slowakije, Roemenië en Oekraïne.

Steun je team

Op weg naar Duitsland? Ga je naar de FanZones? Wat je ook doet en voor wie je ook supportert, zorg ervoor dat je je steun laat zien. Bekijk ons uitgebreide assortiment tenues, trainingskleding, retro-shirts en nog veel meer hier!

En vergeet niet om @JDFootball te volgen op de sociale media in aanloop naar het toernooi en daarna.

Lees meer zoals dit

Volgende blog