jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

ENTERTAINMENT | 21/06/2023

adidas Originals Samba is trending

De Samba trainer van adidas Originals maakte voor het eerst zijn debuut in de sneaker scene in 1949 maar was toen nog niet een grote hit… Maar nu kunnen we er niet genoeg van krijgen. 

Na de iconische Stan Smith is de Samba een van de best verkochte sneakers aller tijden van adidas – en het is duidelijk waarom. 

Wil je weten waar het allemaal mee begon, waarom hij terug is en beter dan ooit? Blijf scrollen, want we gaan je alles vertellen… 

Waar de samba begon  

Terug naar ’49. Dat was niet alleen het jaar waarin de Samba voor het eerst op de markt kwam, 1949 was ook het jaar waarin het merk adidas werd opgericht, oftewel het begin van alles wat met 3 strepen te maken had. Oprichter Adi Dassler was het brein achter het ontwerp van de Samba, die tot leven kwam in de OG adidas sportschoenenfabriek. 

Dassler gaf het de klassieke ontwerpen die we vandaag de dag nog steeds zien, waaronder een bovenkant van premium leer, een goudkleurig ‘Samba’ woordmerk en de nu beroemde 3-Stripes. Het silhouet werd oorspronkelijk gemaakt voor voetballers en was voorzien van een gripvaste rubberen zool die was ontworpen om spelers in het spel te houden, zelfs op gladde velden. 

Met een bovenwerk van kangoeroe-leer en een buitenzool van gum-rubber (een winning combination) was de Samba geboren – die niet alleen voldeed aan de eisen van het voetbal, maar ook opviel omdat hij totaal anders was dan andere sneakers uit die tijd. 

Maar waar kwam de naam Samba vandaan? Op het moment dat de schoen werd uitgebracht, vond in 1950 de wereldkampioenschappen voetbal plaats in Brazilië. adidas wilde hun nieuwste product presenteren en dus werd de naam geïnspireerd door de Braziliaanse associatie met samba en carnaval. 

De Samba was een succes op het veld en begon ook daarbuiten zijn plaats te veroveren. 

Van de muziekscene tot de film, de Samba had zijn plaats gevonden. Dus in de jaren 80 en 90 bleef de 3-Stripes sneaker zichzelf versterken als een musthave. 

Maar daar bleef het niet bij. Fast forward naar vandaag en de Samba is ontploft! Dankzij mensen als Frank Ocean, Kendall Jenner en nog veel meer die deze klassieker dragen en dankzij collabs is het signature sneaker-silhouet nog steeds trending. Wij zijn geobsedeerd door de manier waarop Sarah Ashcroft (@sarahashcroft) de sneaker styled! 

Deze sneaker is de trend van TikTok tot in de straten en is niet meer weg te denken. Wil je op stap in een OG? Shop dan nu de complete adidas Originals Samba collectie

Lees meer zoals dit

Volgende blog