jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

ENTERTAINMENT | 30/06/2022

Het Europees Vrouwenelftal, het bewijs dat vrouwenvoetbal groeit

Deze zomer is er geen World Cup maar wel het Women’s Euro! Het begint op 6 juli in Engeland en je mag het zeker niet missen!

De afgelopen jaren is het vrouwenvoetbal zich blijven ontwikkelen en trekt het steeds meer fans over de hele wereld. Het Europees kampioenschap is het bewijs van die groei. De competitie, die in 1984 werd opgericht, wordt steeds groter, zoals je hieronder kunt zien.

Van 4 naar 16 teams: De positieve evolutie in het EK-formaat voor vrouwen

Het eerste officiële Euro van de vrouwen werd gevierd in 1984, dat is 24 jaar later dan het eerste Euro van de mannen. Tegen die tijd namen slechts vier ingedeelde landen deel aan het toernooi dat uitliep op een halve finale en een finale: drie voetbalwedstrijden in totaal. Dezelfde formule werd aangehouden tot het zesde seizoen in 1995. Als we dit vergelijken met het mannentoernooi, dan begonnen ze in hun geval ook met slechts vier ploegen en dat bleef zo tot de vijfde editie. Er is een gat van één editie tussen beide voordat het aantal landen werd verhoogd.

In 1997, met de zevende editie van het Vrouwen-Euro, werd het aantal deelnemende nationale voetbalploegen verdubbeld tot acht. Aan het format werd een groepsfase toegevoegd vóór de halve finales en de finale. Dit systeem heeft drie edities geduurd, één minder dan bij het Euro van de mannen.

De volgende stap in de groei van het Vrouwen-Euro vond plaats in de tiende editie in 2009. Voor het eerst namen 12 teams deel aan het toernooi in een format bestaande uit een groepsfase, kwartfinales, halve finales en een finale. Het is interessant om te benadrukken dat het Euro van de mannen nooit een toernooi met 12 landen heeft gehad, ze gingen direct van 8 naar 16.

We moesten wachten tot de twaalfde editie in 2017 om het eerste Vrouwen-euro te zien met 16 deelnemende nationale teams. Dat is hetzelfde aantal dat we zullen zien in de editie die in 2022 in Engeland zal worden gevierd. Dit aantal zou ook moeten worden gehandhaafd in de editie die gepland staat voor 2025.

Ondanks de zeer positieve evolutie is het aantal deelnemers aan het Euro van de vrouwen en het Euro van de mannen nog steeds niet gelijk. Het mannentoernooi wordt sinds de veertiende editie in 2016 gespeeld met 24 teams en dat zal minstens tot 2024 zo blijven.

Als we bedenken dat er minder EK’s met vrouwelijke spelers zijn gehouden dan met mannelijke spelers, zouden we kunnen denken dat het haalbaar is dat we uiteindelijk een vrouwentoernooi met 24 spelers zien als ze hetzelfde aantal edities spelen. Met andere woorden, de mannencompetitie bereikte 24 teams in haar veertiende editie, maar de vrouwencompetitie heeft nog niet zoveel edities gehouden.

Als we naar de grafiek kijken, zien we dat er gewoonlijk een vertraging van een of twee edities is waarin de mannen- en vrouwencompetitie hetzelfde aantal teams krijgen. Daarom zouden we kunnen voorspellen dat we zullen moeten wachten op de vijftiende editie van het Vrouwen-Euro, waarschijnlijk in 2033, om een format te zien met 24 nationale voetbalploegen als deelnemers. 

+1074%!! De opkomst bij het Vrouwen-Euro is geëxplodeerd!

Met de evolutie van het format, is het aantal toeschouwers tijdens de edities aanzienlijk gegroeid. Tussen 1984 en 2017 steeg het met bijna 1074%, met een totaal van 247.041 toeschouwers! Om eerlijk te zijn is dit logisch, aangezien er meer wedstrijden zijn in de latere competities. 

Daarom is het relevanter om de bezettingsgraad/vullingsgraad te analyseren, waarbij wordt gekeken naar het aantal mensen op de tribunes in vergelijking met de capaciteit van het stadion. Zoals je op de grafieken kunt zien, was de bezettingsgraad tijdens het eerste Vrouwen-Euro rond de 29%. 33 jaar later zat 48% van de stadions vol met fans. Op het eerste gezicht lijkt dit niet veel, maar we kunnen vaststellen dat het begin van de jaren 2000 een grote stap voorwaarts lijkt voor de Europese competitie, vooral in termen van consistentie. 

Vóór Euro 2001 bedroeg de bezettingsgraad immers twee keer minder dan 20%, in 1987 in Noorwegen en in 1995 toen de wedstrijden op een home-and-away basis werden gespeeld. Bovendien bedroeg de bezettingsgraad slechts één keer meer dan 30%, in 1991, in Denemarken.  

Integendeel, na 2001 lag de bezettingsgraad alleen tijdens Euro 2005 in Engeland onder de 30%. Het record is voor Zweden, in 2013. 66% van de stadions was gedurende het hele toernooi gevuld, voor een gemiddelde van 8676 fans per wedstrijd. Deze editie heeft ook het bezoekersrecord voor een wedstrijd in de geschiedenis van het Europees kampioenschap verbroken. Dit gebeurde tijdens de finale tussen Duitsland en Noorwegen toen 41.301 mensen waren samengekomen om het Duitse team te zien winnen.

Het is aannemelijk dat deze records bij het volgende Euro in Engeland gebroken kunnen worden, vooral als de “Drie Leeuwinnen” het ver schoppen in de competitie.

Het meest succesvolle team in de geschiedenis van het Euro Vrouwenelftal: zal Duitsland voor de 9e keer de titel winnen?

Over minder dan een maand begint het toernooi met de openingswedstrijd tussen gastland Engeland en Oostenrijk. Met de 13e editie hopen The Lionesses op een voordeel, omdat ze bij het vorige Euro in 2017 in de halve finale onderuit gingen. Maar andere teams zoals Nederland, Zweden, Frankrijk en Duitsland zijn er ook op gebrand om dit jaar de trofee mee naar huis te nemen.

Duitsland heeft in de afgelopen toernooien indrukwekkende prestaties laten zien. Het team heeft het EK voor vrouwen 8 keer gewonnen van de 12 edities en is daarmee het meest succesvolle team in de geschiedenis van het toernooi. In de jaren 1989 en 1991 heeft Duitsland het Euro twee keer op rij gewonnen door Noorwegen beide keren te verslaan in de finale van de 3e en 4e editie. Nadat het Duitse team in de volgende editie slechts de 4e plaats haalde, kwam het de jaren daarna sterk terug. Tussen 1995 en 2013 leek Duitsland niet te stoppen, niet alleen om de finale te halen, maar ook om de titel 5 keer op rij mee naar huis te nemen. Geen twijfel mogelijk dat Duitsland dit jaar op deze voet zal proberen verder te gaan.

Maar wat maakt het Duitse team sterker dan anderen? Als we kijken naar het aantal gescoorde doelpunten van elk team, krijgen we een duidelijk beeld. Tijdens de 12 edities heeft Duitsland 109 doelpunten gescoord in een totaal van 48 wedstrijden, wat het de best scorende ploeg maakt met een gemiddelde van 2,27 doelpunten per wedstrijd. Tijdens de toernooien in 2001, 2005 en 2009 scoorde Duitsland in totaal 57 doelpunten en kwam in die edities als winnaar uit de strijd. Duitse topspitsen zoals Inka Grings hebben bijgedragen aan het succes want zij scoorde 10 doelpunten tijdens de Euro edities in 2005 en 2009. Ook Birgit Prinz staat bovenaan de lijst met 10 doelpunten in de toernooien van 1995 tot 2009. Zullen spitsen als Tabea Waßmuth en Lea Schüller deze erfenis voortzetten in 2022? Scandinavische landen als Noorwegen en Zweden staan op de 2e en 3e plaats van de topscorende ploegen, met een score van 75 doelpunten voor Zweden en 69 doelpunten voor Noorwegen.

Ondanks de sterke prestaties in het verleden, is Duitsland niet de enige favoriet voor het Euro van dit jaar. Nederland, de huidige Euro-titelhouder, zal sterk terugkomen en spitsen als Vivianne Miedema en Lieke Martens zijn klaar om een impact te maken. Als gastheer van het toernooi is Engeland een van de favorieten. Dit jaar zal Sarina Wiegman, die het toernooi 2017 met Nederland won, aan de zijde van het Engelse team staan. Beschouwd als een onbekende renpaard staat Zweden op de tweede plaats van de topscorende teams en keert dit jaar met vertrouwen terug. Met de publicatie van een gids over ‘How to stop Sweden’, lijken ze geen twijfels te hebben over hun prestaties. Zal het Duitse team in staat zijn zijn record voort te zetten en voor de 9e keer de Euro te winnen? De kans is groot, maar de groepswedstrijden tegen Denemarken, Spanje en Finland zullen bewijzen hoe sterk de ploeg van dit jaar is.

Kan Zweden de Duitse dominantie doorbreken tijdens Euro 2022?

Zweden was één van de eerste landen met een nationaal voetbalelftal voor vrouwen. Begonnen in de jaren 1960, waar het in die tijd nog totaal ongewoon was. Ze wonnen de eerste officiële Europa Cup voor vrouwen in ’84. Met 16 doelpunten maakte het Zweedse team een behoorlijke binnenkomer met hun beste scorer en speelster Pia Sundhage. Sundhage werd later van 2012 tot 2017 aanvoerder van het nationale voetbalelftal van het Zweedse vrouwenteam en won in 2016 Olympisch zilver. Helaas was het ook hun laatste grote overwinning in het vrouwenvoetbal, aangezien ze nooit verder zijn gekomen dan de finale of halve finales.

Ook al voelt het misschien als een verlies, het is een hele prestatie om als tweede te eindigen in dit wereldwijde evenement. Van de 23 toernooien waaraan het Zweedse vrouwenteam heeft deelgenomen, is het negen keer gelukt om op het podium te eindigen, waarvan drie keer als tweede. Dit zegt veel over waar het team toe in staat is. Ze worden beschouwd als de negende beste vrouwenploeg ter wereld, wat betekent dat ze de potentie hebben om de beker mee naar huis te nemen als ze dat echt zouden willen. Ze moeten alleen die raw Viking energy laten zien.

In het WK van 1987, 1995, 2001, 2003 en 2016 kwam het Zweedse team opnieuw dicht bij de grote overwinning. In het World Cup evenement voor vrouwen in 2003 werden ze zelfs als de favorieten beschouwd, maar ze verloren uiteindelijk tegen het bijna onverslaanbare Duitse team, wat ook gebeurde tijdens de Olympische Spelen. Heeft het Zweedse team zich dus onbedoeld gekwalificeerd als de eeuwige runner-ups of kunnen ze de Duitse dominantie doorbreken?

Wij geloven dat ze dat zeker kunnen! De sleutel tot succes voor Zweden is hun verdediging en met de juiste strategie hebben ze een kans om opnieuw te winnen. Het enige wat ze nu nog moeten doen, is hun zwakke punten wegwerken, zodat ze aan de top kunnen komen.

Let the games begin

Het EK voor vrouwen heeft sinds het prille begin meer aandacht gekregen. Niet alleen is het aantal deelnemende teams gestegen van 4 naar 16, maar ook het aantal toeschouwers is met +1074% gestegen, waaruit blijkt dat de belangstelling voor vrouwenvoetbal is toegenomen. Het toernooi van dit jaar zal dit nog eens bevestigen en ons spannende wedstrijden in het vooruitzicht stellen. Met de openingswedstrijd tussen Engeland en Oostenrijk gaan we zien of de Leeuwinnen hun thuisvoordeel kunnen gebruiken en de richting kunnen bepalen voor de Women’s Euros 2022. Andere teams als Duitsland en Zweden zijn klaar om hun historische prestaties een vervolg te geven en zullen hun sterke punten opnieuw bewijzen. Het wordt een spannende tijd na de 13e editie van de Women’s Euros.

Lees meer zoals dit

Volgende blog