jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

ENTERTAINMENT | 12/09/2022

Celebrating 20 years of hiphophuis: Closing party Summer School ’22 powered by JD Sports

De BIG 20 is er! Het 20-jarig jubileum van hiphophuis; we vieren twee decennium van samenkomen, dansen, cultuur, worstelingen, prestaties, ups & downs, liefde en vooral HipHop.

Hiphophuis viert op 9 september 2022 haar 20-jarig bestaan met een closing party. Hiphophuis is al 20 jaar hét centrum voor creativiteit en ontwikkeling gebaseerd op de universele waarden van de hiphopcultuur; een broedplaats voor de beleving en ontwikkeling van hiphop en zwarte cultuur. Met een bottom-up visie en werkwijze bouwt, versterkt en ontwikkelt hiphophuis vanuit de waarden van hiphop en werkt hieraan met dans- en DJ-lessen en evenementen, het verspreiden van culturele kennis en het bieden van een thuis voor de community.

Recap summer school 

Ook dit jaar was summer school een groot success met creatieve en educatieve lessen voor de community van verschillende docenten. Een van de docenten Elejandro Martinez (@elejandro.martinez) oftewel Elly Vineyard, Father of House of Vineyard, een Vogue Fem docent, vertelt ons zijn ervaring als danser:

Waar komt je passie voor performen vandaan?

Als kind, vond ik altijd geweldig wat ik op BET en MTV zag. Ik zag de music premiers met video’s en dacht ik “ ik wil ook ! “ Dus ik ging altijd de choreografie van music videos leren en nadoen.  Mijn oma was ook bekend om dansen, die danste overal en nergens, waar er muziek was was mijn oma, mijn vader ook… Dance runs in veins.

Wat vind jij de beste performance die je ooit hebt gegeven en waarom?

Ik ben nooit helemaal tevreden, haha! Maar als ik moet kiezen, kies ik 2009 St Maarten(thuis) waar ik met mijn beste vriendin in een theatershow samen mochten dansen als letterlijk onszelf, openly queer en zonder grenzen voor een publiek en een ruimte die dat niet gewend was. Was eng maar achteraf waren we de sterren van de avond.

Wat betekent 20 jaar hiphophuis voor jou?

EPIC! Hiphophuis is de eerste plek in Rotterdam die mijn community “ the Ballroom Scene “ ruimte heeft gegeven en dat waardeer ik enorm. Dat betekent ook dat het bestaan van 20 jaar niet zomaar is, Its for the culture, by the people for the People! That means a lot!

Wat voegt hiphophuis volgens jou toe aan de community van Rotterdam

Cultuur en waarde daarvan, waarde van de people, waarde van de black experience, waarde van POC.

Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd en wilt delen met de jeugd?

Cliché, maar “ Believe yourself “ hoe gek het maar is, believe dat het gewoon kan want het kan! Niks is te groot, of te ver. You want it, go get it! 

Take A Seat 

Voor het 20ste jubileum brengt hiphophuis Take A Seat terug! De dames zullen zich verdiepen in de positionering & uitdagingen waar vrouwelijke DJ’s mee te maken krijgen in een van de meest door mannen gedomineerde scenes. Met gasten als Jade Soul, NEMS & Vanity Roxane, zullen de moderators Suze & Aisha een gesprek hebben dat we allemaal moeten horen!

Vanity Roxane  @vanityroxane DJ, coach, advisor en speaker:

Met welke muziek ben je opgegroeid?

Ik ben opgegroeid met R&B en hiphop dat is wel mijn basis. Ik luister er eigenlijk niet meer het meest naar, het is wel te horen in mijn selecties. Ik draai nu veel meer in de bass hoek, dat kan drum en bass zijn,dubstep, jungle maar je hoort wel dat ik uit de hiphopscene kom mijn wortels liggen wel heel sterk daar

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen vrouwelijke DJ’s en mannelijke DJ’s?

Ik weet niet zeker of er zo zeer verschillen zijn tussen man en vrouw in de output maar ik denk eerder aan alles wat daarvoor komt als het waren dus meer de systemen de manier hoe we besluiten de structuren. Mannen verwelkomen ons maar het is niet voor ons gebouwd laat ik het zo zeggen.

Wat maakt jou anders dan andere DJ’s?

Nummer 1 is dat ik ondertussen alweer 17 jaar bezig ben dus ik draai al best wel lang ik heb heel veel vrouwen zien komen en gaan en ik denk dat ik een van de marathon mensen ben die er nog steeds is.

Waar zou je nog heel graag willen draaien?

Ik zou nog wel heel graag willen draaien op een heel groot soulful drum & bass festival.

Op welke schoenen zou je uren kunnen draaien?

Ik ben wel echt een Nike head ik heb wel echt de meeste Nikes maar af en toe maak ik een afslag naar reebok of new balance. Air Force 1 classics vind ik wel echt heel nice.

Wat is jouw go to outfit tijdens het draaien?

Eigenlijk hou ik heel veel van kleur dus ik draag veel van carhartt maar ik zoek altijd wel de kleur op. Ik heb vandaag ook heel erg getwijfeld neem ik dit rode Nike pak mee. Ik draag heel veel monochrome pakken daar hou ik heel veel van het liefst ook met dezelfde kleur schoenen.

Wat zou je andere meiden die ambitie hebben om DJ te worden mee willen geven?

Zoek je peers want dan voel je je wat sterker in de dingen die je gaat doen. Neem je tijd vind echt je netwerk want dan worden dingen makkelijker als je dingen in je eentje moet doen is dat lastig. Ik heb zelf ook een vrouw community FemDem waardoor mensen aan elkaar worden gekoppeld op die manier probeer ik ook terug te geven aan andere vrouwen. Ik heb ook 3 jaar gewerkt bij hiphophuis als marketing manager het voelde als thuis.

Tiara MK DJ name Jade Soul @jadesoul_ :

Met welke muziek ben je opgegroeid?

Ik ben voornamelijk opgegroeid met soul, funk en disco. Vandaar onder andere de naam Jade Soul. Dat is in mijn huishouden voornamelijk gepusht vooral vanuit mijn vader hij is moluks en molukkers die groeien heel vaak op met soul funk en disco en eventueel country invloeden.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen vrouwelijke DJ’s en mannelijke DJ’s?

Ik vind dat er geen verschil moet als we kijken naar het technische aspect of wat voor muziekselectie je gebruikt. Maar helaas van buitenaf wordt er wel een verschil gepusht vind ik en als ik daar de power voor heb om dat door te breken zal ik dat doen. Als we alleen al naar kwaliteit kijken is er geen verschil.

Wat maakt jou anders dan andere DJ’s?

Ik verleng waar ik mee opgegroeid ben, dat is mijn kern en ik heb ook besloten om dat als DJ voort te zetten wat ik draai en hoe ik het omschrijf is dat mijn sound heel erg de beats en soulful funky basis hebben maar dat kan in elke genre. 

Ik hou van rauwere sounds en niet perse hard maar ik zoek best wel wat andere muziek binnen bepaalde genres op en daar kan je wel in doorgroeien. Ik vind mezelf vergeleken met collegas zowel mannelijk als vrouwelijk wel een bepaalde sound hebben die niet iedereen pusht

Waar zou je nog heel graag willen draaien?

Een doel van mij is om bij soulection te komen een amerikaanse platform radiostation en het is niet onmogelijk ik ben er wel mee bezig.

Ik ben aan het bouwen om op grote festivals te kunnen draaien ik heb afgelopen jaar WOO HAH, Rolling Loud en down the rabbit hole gehad en dat zijn al best wel wat namen. Voor mij zou nu bijvoorbeeld short term soulection maar ik zou volgend jaar ook op een Lowlands willen staan dat is wel een ultieme droom en naar het buitenland om te kijken wat daar mogelijk is met mijn sound want ik wil wel zo dicht mogelijk bij mijn sound blijven en dat is ook hoe ik mijn boekingen accepter omdat ik mezelf zo in de markt zet.

Op welke schoenen zou je uren kunnen draaien?

Laatste tijd loop ik heel veel op mijn Nike sneaker ik ben opgegroeid met Air Max en Air Max geeft me wel altijd mijn comfort nou is het wel een dingetje dat sneakers snel vies worden op een festival dus dan is het wel de vraag durf je het aan ga je het goed inspuiten of niet. 

Maar als ik voor comfort zou gaan ga ik sowieso voor een Air Max 93, ben gewoon niet anders gewend maar nu heb ik bijvoorbeeld New Balance aan en die lopen ook echt amazing. Maar vooral eigenlijk Mike daar loop ik het meest op yeezys heb ik ook eventueel maar die zou ik niet snel naar een festival aandoen. Ik voel me het meest comfortabel in iets waar ik goed lang op kan lopen en staan.

Wat is jouw go to outfit tijdens het draaien?

Ik denk dat ik mezelf het beste kan omschrijven als een perfecte mix tussen comfortabel en fabulous ik heb de ene keer meer de urge om me meer feminine te kleden maar ik loop ook even goed in trainingspakken. En ik doe mijn trainingspakken ook aan naar boekingen het is voor mij de vibe en energy die ik die dag voel

Wat zou je andere meiden die ambitie hebben om DJ te worden mee willen geven?

Ik denk dat de belangrijkste boodschap die ik wil meegeven is dat je sowieso nooit van je voetstuk moet laten schoppen. Het is een male dominant scene en dat geeft veel pressure als vrouw zijnde. Je moet de pressure vooral omzetten in goede motivatie om jezelf te bewijzen en uit te dagen maar laat je niet onderdrukken. Het belangrijkste is jezelf goed standvastig houden en in jezelf geloven alles is altijd bereikbaar het is hoe ver je er zelf voor wil gaan. Wees ook niet bang om nee te zeggen als je feeling niet right is op een dag word je wel erkend voor wie je bent

Shoutout naar mijn manager Nhi zij helpt mij sinds kort met heel veel dingen. Passionfruit in bitterzoet is mijn vaste feest zij hebben mij als eerst geboekt ben heel dankbaar en shoutout naar de organisaties waarmee ik ben opgegroeid en binnengekomen je mag niet vergeten waar je bent begonnen.

DJ NEMS @dj.NEMS :

Met welke muziek ben je opgegroeid?

Door mijn Molukse achtergrond ben ik voornamelijk opgegroeid met de muziekstijlen Soul en Funk. Wat ik mij nog kan herinneren van vroeger is dat ik samen met mijn broers en zus altijd aan het dansen en meezingen was op muziek van bijvoorbeeld James Brown, Earth Wind and Fire en Kool & The Gang. Ik luister nog veel naar dat soort muziek omdat ik er erg vrolijk van wordt, maar ik draai het niet echt. Welke genres ik voornamelijk draai nu zijn: Afro Beats, Amapiano, Dancehall en ook een beetje Hiphop, maar dan voornamelijk Female Hiphop.

Wat maakt jou anders dan andere DJ’s?

Ik draai voor vrouwen. Naar mijn mening draait de hele uitgaanscene vooral om vrouwen. Als vrouwen het naar hun zin hebben en helemaal losgaan, gaan andere mensen automatisch mee, daarom is het voor mij ook logisch om muziek te draaien waar vrouwen op kunnen dansen. Maar eigenlijk een nog grotere reden is dat ik vind dat we helaas nog steeds in een mannenwereld leven en daarom vind ik het belangrijk dat vrouwen ook hun momentje van shine kunnen pakken.

Waar zou je nog heel graag willen draaien?

Sommige dingen die op mijn bucketlist stonden heb ik al mogen doen, zo heb ik bijvoorbeeld afgelopen zomer op festivals gestaan als bijvoorbeeld: WOO HAH!, Mysteryland, Oh My! en Parels van de Stad. Ook heb ik wat gigs in het buitenland gehad, wat ik ook heel tof vond om te doen! Waar ik graag echt een keer zou willen staan is in Paradiso, er is gewoon iets magisch aan die plek.

Op welke schoenen zou je uren kunnen draaien?

Qua schoenen ben ik eigenlijk best basic. Als je naar m’n schoenenkast kijkt bestaat die voornamelijk uit Jordan 1’s, Dunk Low’s en Air Force 1’s. Ohja, en ik hou van schoenen met een plateau!

Wat is jouw go to outfit tijdens het draaien?

Mijn go to outfit is altijd wel een crop top of een korset en vaak draag ik hierbij een wijdere broek zoals een cargo of parachute pants. Ik vind het vooral belangrijk dat wanneer ik aan het draaien ben, ik me comfortabel voel in mijn outfit en waarin ik kan dansen. Daarom draag ik negen van de tien keer sneakers. Mijn favoriet blijven toch wel witte Air Force 1’s, deze passen letterlijk bij alles.

Wat zou je andere meiden die ambitie hebben om DJ te worden mee willen geven?

Werk hard en laat je door niets of niemand tegenhouden. Het gaat niet gemakkelijk zijn omdat er veel mensen zijn die je misschien niet serieus nemen als vrouw en die op je neerkijken, maar laat dit je niet tegenhouden! Mijn tips voor vrouwelijke DJ’s zijn: zorg dat je je technisch sterk bent, communiceer op een zakelijke manier en never give up!

De closing party voor Summer School ’22 powered by JD Sports was een groot succes. Missed out? Check hieronder de recap photo dump:

Lees meer zoals dit

Volgende blog