jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

ENTERTAINMENT | 17/03/2023

Maxxed out: Nike’s month of Air

Ongetwijfeld de belangrijkste maand van de sneaker kalender, maart is aangebroken en it’s all about de Swoosh. Waarom? Het is Nike’s Month of Air; een jaarlijkse celebration van de Air Max innovatie. 

Elk jaar sluit Nike zich aan bij sneakerheads over de hele wereld om op 26 maart Air Max Day te vieren. Throw it back to ’87, dit is de dag waarop Nike de Air Max 1 uitbracht – de eerste sneaker met Air die je kon zien en voelen. 

Ter ere van de zichtbare Air kijken we naar enkele van de meest iconische silhouetten van Max Air. Check hoe Britse rappers Meekz (@meekz_manny) en Clavish (@clavish) deze sneakers stylen en ons laten weten wat Air Max voor ze betekent. 

Air Max 90 

Slechts drie jaar na het debuut van de Air Max 1 bracht Nike de Air Max 90 uit. Tinker Hatfield wilde een silhouet creëren met een vollere tussenzool, een slanker design en een nog groter Air window. Dit zorgde ervoor dat het zich onderscheidde van de laag lopende lopers uit die tijd. 

Naast een opgepompte look had de Air Max 90 een hoge cut, die meer steun gaf bij het hardlopen. Dit ontwerp gaf het silhouet een mixed look van een hardloopsneaker en een basketbalsneaker. In de loop der tijd zijn deze sneakers geëvolueerd naar de straat. 

Clavish laat ons weten wat Air Max 90’s voor hem betekenen… 

“Ik herinner me de eerste keer dat ik als kind Air Max 90’s kreeg voor mijn verjaardag, ik droeg ze naar school en het gaf me zoveel presence op de speelplaats. Sindsdien ben ik gek op het merk en als ik er nu aan terugdenk, moet ik lachen om de manier waarop mensen me aanstaarden alsof ik een ster was.” 

Air Max 95 

In ’95 stapte Nike over naar de ACG-ontwerper Sergio Lozano. In plaats van een ontwerper te gebruiken die al deel uitmaakte van Nike’s hardloopteam, kozen ze voor een andere categorie om een frisse kijk te krijgen. Zijn opdracht? Gewoon iets doen wat Nike nog nooit eerder had gezien. 

Terwijl de Air Max 1 de eerste sneaker was die op zichtbare Air reed, was de Air Max 95 de eerste met Max Air in de voorvoet – voor extra demping voor hardlopers in die tijd. 

Meekz, een uit Manchester afkomstige rapper, zei: 

“Ik zag mensen tegen wie ik opkeek altijd Air Max 95’s dragen, hardlopend door de straten, over de wereld heersend.” 

Air Max 97 

In 1997 was Nike’s Air Max reeks stevig geworteld en de druk was hoog om nog een silhouet te leveren. Deze keer wendde het merk zich tot de ontwerper van voetbalschoenen; Christian Tresser. 

Terug naar de basis, werd Tresser geïnspireerd door waterdruppels die een vijver raken, wat de gegolfde overlays op het bovenwerk van de Air Max 97 heeft geinspireerd. Deze keer kreeg de Air Max technologie een nieuwe look, over de gehele lengte van de trainer voor het complete gevoel van lopen op Air. 

Air Max 270 

De Air Max 270, die begin 2018 wordt gelanceerd, is Nike’s eerste trainer die Air gebruikt die puur is gebouwd voor lifestyle, niet voor prestaties. 

Dit keer creëerde het ontwerpteam een gloednieuwe Air-unit die 32 mm hoog was, de hoogste Air-zak tot nu toe. In eerdere schoenen was Nike’s Air unit gebouwd voor snelheid en prestaties, dus moest de unit kleiner zijn voor een stabiel gevoel. Het ontwerp van Raasch was echter 15% groter dan elke andere Air Max ervoor, waardoor de Air een tandje hoger ging en het comfort een enorme sprong voorwaarts maakte. 

Wanna’ join the celebrations? Bekijk dan nu de nieuwste Air Max

Lees meer zoals dit

Volgende blog