jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

ENTERTAINMENT | 31/05/2018

WK ’18: DE BESTE PENALTYNEMERS ONTHULD

De opwinding, de spanning, de inzet; slechts een paar componenten die het WK 2018 zo’n opwindend voetbal zullen maken om naar te kijken. Met zo veel op de lijn, zal elk doel een verschil maken, waardoor elke penalty de kans krijgt om de kansen te verschuiven en een potentiële winst te behalen. Maar zijn die straffen beperkt tot puur geluk of is er meer strategie bij betrokken?

JD Sports analyseerde meer dan 300 penalties, inclusief carrièrestatistieken van 22 penaltynemers en 11 keepers, genomen door spelers voor hun club en land om te zien welke spelers het beter deden en wiens tactieken zelden faalden om te scoren. De gegevens hebben gekeken naar conversiepercentages, records, technieken en iconische doelen die werden gescoord in de grootste fase van allemaal om een definitieve lijst te geven van de beste en slechtste landen en spelers, die naar verwachting zullen worden gezien in de World Cup van dit jaar.

De beste penaltynemers

totaalgeschotenpenalties

Beste penaltynemers: Carrière statestieken

Van de 22 geanalyseerde spelers is Mile Jedinak van Australië de enige speler die elke penalty die hij in zijn carrière heeft gehaald met succes heeft omgezet. Andere spelers met goede carrièreconversieratio’s ( die zelfs Ronaldo en Messi verslaan) zijn: Olivier Giroud, Marco Reus, Aaron Mooy, Zlatan Ibrahimović en Eden Hazard.

De 2018 Football Writers & PFA-speler van het jaar Mohamed Salah heeft statistisch gezien een betere carrièreomrekeningskoers dan Lionel Messi, maar iets slechter dan Cristiano Ronaldo. Lionel Messi heeft ook de meeste straffen gemist van alle spelers die in totaal zijn geanalyseerd.

Beste penaltynemers: Huidige vorm

beste penalty nemers

We hebben ook gekeken naar de huidige vorm om te laten zien hoe consistent relevante spelers het wereldkampioenschap ingaan. We hebben gekeken naar de 10 meest recente penalties die alle 22 internationale spelers hebben genomen. Interessant is dat de gemiddelde conversieratio van de 22 spelers met de meest recente 10 penalties lager was dan hun gemiddelde carrière conversiepercentage. Dit zou kunnen suggereren dat keepers de afgelopen jaren meer penalties hebben bespaard, of dat sommige van de beste internationals vanaf de plek minder productief worden als het gaat om het scoren van penalties.

Al met al is Jedinak de meest consistente penaltynemer op basis van de huidige vorm en scoorde 10 van de 10 genomen penalties met een perfect formulier record. Mooy scoorde 9 van de 10 penalties en miste er slechts één, wat in het algemeen een van de beste penatly nemers blijkt te zijn. Cristiano Ronaldo komt opnieuw in de buurt van de top en is momenteel in vorm, scoorde 9 van zijn laatste 10 strafschoppen.

Cristiano Ronaldo, Marco Reus, Olivier Giroud en Aaron Mooy hebben allemaal een uitstekende saneringsratio, met Mohamed Salah en Paul Pogba iets lager. Neymar, Jamie Vardy, Zlatan Ibrahimović, Tim Cahill en Harry Kane hebben allemaal een goed succespercentage van hun laatste 10 strafschoppen scoorde zij er 8. Sergio Ramos, beter bekend als Captain van Real Madrid en Spanje, heeft nog maar 8 penalties op zijn naam staan en scoort daarmee onder het gemiddelde van succespercentage.

De slechtste penaltynemers
Slechtste penatlynemers: Carrière statestieken

In zijn loopbaan heeft Griezmann 15 penalties genomen waarvan hij er slechts 9 scoorden en 6 miste. Dit geldt ook voor Mesut Özil van Duitsland en Arsenal, hij scoorde een ondergrensgemiddelde  conversie.

Uit de statistieken blijkt dat Lionel Messi minder goed is in het uitvoeren van penalties, gezien hij de meeste penalties heeft gemist (vergeleken met andere internationale spelers).

Het is belangrijk te onthouden dat spelers zoals Ronaldo, Messi, Ibrahimović, Hazard en Neymar aanzienlijk meer penalties hebben genomen dan sommige andere spelers. Als gevolg hiervan zouden veel voetbalfans kunnen beweren dat dit de betrouwbaardere en meer bewezen penaltynemers zijn in situaties met hoge druk.

De slechtste penaltynemers: Huidige vorm

Gebaseerd op huidige vorm; Duitsland en Bayern Munich speler Thomas Müller heeft 5 van zijn laatste 10 penalties gemist. Zijn pogingen missen het doelwit of worden gered. De statistieken suggereren dat Lionel Messi en Mesut Özil recent niet meer in vorm zijn en scoren slechts 6 van hun laatste 10 penalties. Antoine Griezmann, Cesc Fàbregas en Luis Suárez hebben 7 van hun laatste 10 straffen omgezet, maar dit was nog steeds onder het huidige gemiddelde van de statestieken.

Alle spelers resultaten

[URIS id=2004]

Beste en slechtste keepers

Niet alleen gericht op de topscorers, ook analyseerden we de carrièrestatistieken en de huidige vorm van 11 internationale keepers die waarschijnlijk betrokken zullen zijn bij het WK 2018 in Rusland.

De beste keepers: Carrière statestieken

beste keepers

Statistisch gezien presteerden Brighton & Hove Albion en de Australiër Mathew Ryan het beste; 11 van de 30 penalties werden tegengehouden tijdens zijn carrière.
Keeper Manuel Neuer (Duitsland en Bayern München) staat als tweede op de lijst van de beste keeper; 18 van de 52 penalties werden door hem tegengehouden.

David de Gea (Manchester United) heeft meer dan een kwart van de penalties tegengehouden gedurende zijn carrière. Hiermee slaagde hij er helaas niet in om andere landen te verslaan.

In totaal werden minder dan een kwart van de penalties tegengehouden, tegenover een percentage van 76% gescoorde penalties.

De slechts scorende keepers: Statistieken

Hugo Lloris en Thibaut Courtois komen uit op de laatste plek. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat Lloris voor veel meer penalties dan Courtois kwam te staan. Lloris heeft in zijn carrière in totaal 70 keer moeten springen en kon uiteindelijk maar 11 penalties tegenhouden. Courtois heeft 5 van de 31 penalties kunnen stoppen.

Ederson had het moeilijk en kon maar 5 van de 18 penalties tegenhouden.

Jordan Pickford presteerde het slechtste. In zijn carrière hield hij alleen maar 5 van de 29 penalties tegen.

De beste keepers: Huidige vorm
top keepers

Volgens onze gegevens konden de volgende keepers maar 1 van de 10 penalties tegenhouden: Thibaut Courtois, Rui Patricio, David de Gea en Fernando Muslera. De gemiddelde save rate was in dit geval hoger dan het genomen aantal penalties (3%).

Ederson (team Brazilië en Manchester City) hield maar liefst 5 van de 10 penalties tegen. Sergio Romero en Mathew Ryan scoorden ook zeer goed; 4 van de 10 laatste penalties werden tegengehouden. Robin Olsen (team Zweden) scoort gemiddeld goed op de save rate. Ederson, Mathew Ryan, Jordan Pickford en Hugo Lloris scoren nu uitzonderlijk hoog in vergelijking met wat zij eerder tijdens hun carrière hebben gepresteerd.

The meest slecht scorende keepers: Current Form

Ondanks dat Hugo Lloris’ penalty save rate nu hoger is dan normaalgesproken, behoort hij alsnog bij de 5 slecht scorende. Fernando Mulsera, Rui Patricio, Thibault Courtois en David de Gea stonden onderaan; zij konden maar 1 van de 10 penalties stoppen.

Landen met de beste en slechtste penaltynemers

penalty nemers

Verrassend genoeg scoorde Australië het beste op basis van de penalty-statistieken. Australië heeft 2 strafschopnemers in de top 5 best presterende spelers van zowel de career als form statistieken. Mile Jedinak heeft nog nooit een penalty gemist in zijn carrière en scoorde alle 14 genomen penalties. Aaron Mooy volgt met 9 gescoorde penalties van het aantal 10. Tim Cahill heeft ook een mooi gemiddelde, namelijk een conversion rate van 80%. Hij miste maar 1 penalty. Goed nieuws voor Socceroo’s fans!

Op basis van de career penalty conversion rate scoort Spanje als het slechtst presterende, internationale voetbalteam. Cesc Fàbregas, Diego Costa en Sergio Ramos stonden allemaal in de bottom 5 van de career penalties statistieken. Spanje bleek ook slecht te presteren op de huidige scores. Bovengenoemde spelers behoren tot de slechtste 5 strafschopnemers; dit kan nog wel eens spannend worden wanneer er een penalty shootout komt tijdens de World Cup in Rusland.

Op basis van de statistieken zou Ramos de belangrijkste strafschopnemer moeten zijn voor het Spaanse team. Voor Duitse voetbalfans vallen de statistieken nogal tegen, gezien twee strafschopnemers tot ‘de meest slecht-scorende penalty takers’  worden bestempeld. Dit is een opvallend resultaat, omdit dit in het verleden anders uitpakte. Duitsland heeft een win percentage van 86% in penalty shootouts tijdens belangrijke toernooien, maar zegt dat iets over de toekomstige prestaties tijdens de WK 2018?

Het goede nieuws is dat Duitsland een top penalty scoorder in het team heeft: Marco Reus. Reus scoorde maar liefst 9 van de 10 penalties en is in het bezit van een average form conversion rate van 90%! Na Reus zijn de spelers Özil and Muller ook een goede keus om in te zetten. Dit zou echter anders uitpakken op de dag zelf.

De beste & slechtste keepers: Per land

penalty nemers

Statistisch gezien heeft Australië de beste keeper (Mathew Ryan) op basis van de career penalty save rate. Duitsland volgt met Manuel Neuer die in het bezit is van een career penalty save rate van 35%.

Helaas scoort Uruguay-speler Fernando Muslera het laagst op de save rate, gevolgd door de Franse speler Hugo Lloris. De Braziliaanse speler Ederson komt het beste uit de statistieken en hield 5 van de 10 penalties tegen. Thibaut Courtois (België), Rui Patrício (Portugal), David de Gea (Spanje) en Fernando Muslera (Uruguay) hebben een huidige save rate van 10%. Zij konden enkel 1 van de laatste 10 penalties tegenhouden.

Lees meer zoals dit

Volgende blog