jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

JD SPORTS | 12/01/2021

De Geschiedenis Van De Nike Dunk

Eén van Nike’s meest iconische schoenen ooit is officieel terug: de Nike Dunk. Deze sneaker begon 35 jaar geleden als een college basketball sneaker, maar heeft inmiddels een lange weg afgelegd. 

Van de lancering in ’85 tot nieuwe en aankomende launches… Lees hier de hele geschiedenis van de Nike Dunk!

Nike Dunk

1985

De designer achter Nike’s Air Jordan 1, Peter Moore, presenteerde de Dunk voor het eerst, toen nog de ‘College Color High’ genoemd. De sneaker had wat weg van de AJ1 en de Terminator.

1986

De eerste 12 colourways van de sneaker waren allemaal geïnspireerd op de belangrijkste Amerikaanse basketbalscholen, inclusief de University of Michigan, Iowa, Kentucky en Georgetown. De sneaker werd al snel een symbool voor de teammentaliteit en de collectie werd bekend als de ‘True To Your School’ collectie.

Nike Dunk

1987

The Mix Crew draagt de Dunk op de cover van hun nieuwste LP, ‘Black Leather’.

1988

De cast van Spike Lee’s comedy-drama ‘School Daze’ draagt de Dunk in de iconische pyjama party scène uit de film.

Nike Dunk

1998

Nike geeft de originele ‘Be True to Your School’ colourways opnieuw uit omdat er zoveel vraag naar is. Ook was er een special edition ‘Iowa Dunk’ met ‘Wu W’ op de hiel geborduurd. Nike lanceerde 36 paar als eerbetoon aan Wu-Tang Clan’s album, Enter The Wu-Tang (36 Chambers), en gaf de sneakers ook aan de leden van de groep. Eén van de meest gewilde Dunks, zelfs vandaag de dag nog…

2001

Nike brengt voor de eerste keer een samenwerking uit met een kleding retailer: Stüssy x Nike Dunk. De collab sneaker was in zeer beperkte aantallen verkrijgbaar bij Stüssy Chapter Stores in Londen, New York, Tokio en LA. Elke winkel kon slechts 12 paar van elke kleur per dag verkopen, totdat de voorraad iets meer dan twee weken later op was.

Nike Dunk

2002

Aangezien de schoen steeds meer gekocht werd door skateboarders, onstond Nike Skateboarding officieel, met de Dunk SB Low die zijn debuut maakt. Deze trainer was verkrijgbaar in slechts vier colourways, één voor elke team rider – Richard Mulder, Reese Forbes, Gino Iannucci en Danny Supa.

2002

Later dit jaar presenteert Nike een meer premium kijk op het silhouet met de lancering van de Supreme Dunk SB, die zich laat inspireren door de cementstructuur van de Air Jordan III. Deze sneaker was verkrijgbaar in zeer beperkte aantallen.

Nike Dunk

2003

Van de eerste kledingsamenwerking tot aan de eerste artiest… Nike werkt nu samen met graffitischrijver en -kunstenaar Futura.

2005

Bij het designen van een limited edition Dunk exclusief voor New York, liet design icoon Jeff Staple zich inspireren door de stad Pigeon. Er waren slechts 150 paar beschikbaar van deze limited edition sneaker.

Nike Dunk

2007

Nike geeft opdracht tot hun eerste, full-length skate video ‘Nothing But The Truth’. Skateboard legends, inclusief Stefan Janoski en Paul Rodriquez, geven een levensecht inzicht in werken binnen het Nike SB team, met een all-star cast!

2012

Om te vieren dat ze 10 jaar geleden voor het eerst samenwerkten, werkt Nike opnieuw samen met Supreme om een speciaal jubileum model van de Dunk uit te brengen.

Nike Dunk

2016

De Dunk is een synoniem geworden voor high fashion, en wordt gedragen op de catwalks voor herenkleding bij Comme des Carçons.

2020

35 jaar na de lancering in de basketball scene, is de Nike Dunk een waar icoon in de cultuur geworden – gezien bij Travis Scott, Offset en Rihanna.

Nike Dunk

Deze week

Geïnspireerd door de dynamische energie en de team spirit van college basketball, brengt Nike de Dunk terug. Ze lanceren niet één of twee, maar drie klassieke college colourways.

Klik hier en ontdek snel hoe je ze als eerste kunt bemachtigen via onze exclusieve verloting, en bereid je voor op de launch day op 14 januari 2021.

DON’T MISS OUT! Op de hoogte blijven van de nieuwste sneakers, exclusieve producten, winacties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Volg ons ook op @JDsportsNL en deel je stijl met #JDlooks <3

Lees meer zoals dit

Volgende blog