jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

JD SPORTS | 16/08/2018

DE MEEST POPULAIRE VOETBALCLUBS TER WERELD

Hoewel alle fans denken dat hun favoriete voetbalclub van groot belang is bij het zoeken naar nieuws en updates, is dit misschien niet het meest populaire in hun eigen land waar naar gezocht wordt. JD Sports heeft zoekgegevens verzameld om te kijken welke voetbalclubs in de wereld het populairst zijn op basis van Google data. Met inzichtelijke resultaten wordt aangetoond dat de topkeuze niet noodzakelijkerwijs verwacht mag worden. Voor ons onderzoek verzamelde we het gemiddelde maandelijkse zoekvolume voor de clubnamen, gefilterd op land, dat vervolgens is opgesteld in een rankinglijst van hoogste naar laagste voor elk gebied.

Meest gezochte voetbalclubs ter wereld

Zonder in de cijfers te duiken, laat de kaart duidelijk een overweldigende interesse zien van over de hele wereld in de club Real Madrid. De Spaanse La Liga-club kwam bovenaan in de lijst te staan van in totaal 97 landen. Op de tweede plaats kwam Arsenal te staan, dat van 17 landen de interesse won. Manchester United behaalde een mooie derde plaats, slechts 1 plek minder dan Arsenal, waardoor het sterk aanwezig was in gebieden zoals Azië en Afrika.

Meest gezochte voetbalclubs in Europa

Als we ons verdiepen in Europa, toont dit ons een andere agenda dan sommige andere continenten. Dit duidt op een groter besef van nationale loyaliteit aan de thuisclubs. De meeste landen in Europa hadden de neiging om bij hun eigen teams in de populaire topclub te blijven, met voorbeelden uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Portugal onder diegenen die voor lokaal belang opteerden.

Ierland, het buurland van Engeland, koos voor een Britse club als nummer 1 van de lijst en dat was de North-West club Liverpool. Ook Noorwegen en IJsland hebben Liverpool als favoriet aangewezen in vergelijking met andere topclubs.

Zweden regeert

Spelers kunnen zeker een verschil maken als het aankomt op de resultaten in sommige Europese landen, een goed voorbeeld is Zweden. Manchester United was de topclub op basis van gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten, die bij het bekijken van de trends in 2016 een enorme piek vertoonden. Samenvallend met de overdracht van topspeler Zlatan Ibrahimovic uit het Zweedse nationale team. Manchester United blijft misschien niet lang aan de top, want sinds het vertrek van Ibrahimovic uit de club begint de belangstelling in deze voetbalclub te verminderen.

mufc in sweden interest

Meest gezochte voetbalclubs in Nederland

Volgens cijfers van Google is Ajax de meest gezochte voetbalclub op Google in Nederland, met een maandelijks gemiddeld zoekvolume van 270.000. Opvallend is dat de tweede en derde plek bestaat uit Barcelona en Real Madrid. De eerstvolgende Nederlandse club is FC Twente met een gemiddelde van 52.000, gevolgd door FC Groningen op de 6e plek en FC Utrecht op de 8e plek.

  1. Ajax 270000
  2. Barcelona 93000
  3. Real Madrid 67000
  4. Manchester United 60000
  5. FC Twente 52000
  6. FC Groningen 45000
  7.  FC Barcelona 40000
  8. FC Utrecht 39000
  9. Arsenal 35000
  10. Liverpool 33000

Invloed van het succes tijdens de Premier League

 

leicester city interest over time uk

Het behalen van succes kan een belangrijke factor voor het toenemende interesse in bepaalde clubs, maar dit is anders voor Leicester. De Engelse club Leicester had een toename in de zoekresultaten, terwijl een andere club uiteindelijk de Premier league won. Vanaf dit moment bleef het aantal zoekresultaten hetzelfde en werd er geen piek bereikt tijdens het winnende seizoen.

Meest gezochte voetbalclubs in Afrika

most googled football teams africa


Bij Afrikaanse landen verschillen de interesses duidelijk per regio. Het zuiden blijkt een groot interesse te hebben voor de club Manchester United, terwijl het noorden toch liever gaat voor Real Madrid. Arsenal won interesse in voornamelijk het oosten. Uit de resultaten blijkt dat lokale clubs minder populair zijn vergeleken met de wereldclubs.

Salah’s invloed

Egypte was het enige land dat geen voorstander was van één van de bovengenoemde drie clubs. De bevolking heeft een grote voorkeur voor de club Liverpool, wat niet eens zo verrassend is gezien de transfer van een belangrijke Egyptische speler Mohamed Salah. Salah begon in 2017 bij Liverpool; vanaf dit moment steeg ook de belangstelling voor Liverpool.

search results mo salah egypt liverpool

Meest gezochte clubs in Azië

most searched clubs asia


De Aziatische landen zijn te vergelijken met de Afrikaanse landen. Zij zoeken namelijk het meest naar de clubs Arsenal, Man Utd en Real Madrid, gevolgd door een aantal zoekresultaten voor Liverpool. Man Utd werd vaak opgenomen in de zoekresultaten in Zuidoost-Azië (Singapore, Malaysia en Myanmar).

Lees meer zoals dit

Volgende blog