jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

JD SPORTS | 01/05/2019

HET VERHAAL ACHTER FLYKNIT TECHNOLOGY

De komst van Flyknit heeft de manier waarop wij over sneakers dachten veranderd!

Nike creëert schoenen met een lichtgewicht silhouet, de Flyknit technology geeft je performance look een boost, terwijl deze tegelijkertijd jouw streetstyle look refreshed.

….maar wat is Flyknit eigenlijk?

Hieronder geven we je een kijkje in het fenomeen Flyknit tech en showen we hoe dit een essentieel onderdeel van de Nike sneakers is geworden.

Flyknit Epic React(Image: news.nike.com)

Waarom Flyknit?

Voordat Flyknit in de sneakerscene geïntroduceerd werd was het bovenwerk van alle Nike sneakers op dezelfde manier gemaakt; met verschillende materiaalsoorten aan elkaar genaaid. Deze methode zorgde voor een grote hoeveelheid afval door verspilling van het materiaal. Bovendien werd hierdoor de manier waarop je jouw everyday sneakers kon gebruiken beperkt.

Nike creëerde een naadloos bovenwerk dat op maat gemaakt was – de hoeveelheid afval werd met ongeveer 60% verminderd – terwijl het op maat gemaakte bovenwerk voldeed aan de behoeften van verschillende silhouetten, vooral het knit-materiaal zorgde voor de noodzakelijke structuur en support.

Nike is niet bepaald loslippig geweest over de exacte constructie van Flyknit, maar wat we wel weten, is dat garen en stofvarianten precies zijn ontworpen waar ze nodig voor zijn: om een lichtgewicht, nauwsluitend en vrijwel naadloos bovenwerk te creëren. Perfect om de look van je sneakers een boost te geven!

Flyknit(Image: news.nike.com)

Flyknit Origine

Het doel van Nike was het creëren van een lichtgewicht maar stevige constructie welke afvalverspilling zou minimaliseren! Dit was al langere tijd een doel van het Swoosh team; al in de jaren 80 had het Nike team geëxperimenteerd met een ultralichte mesh sneaker – de Sock Racer. Met de Sock Racer en talloze andere modellen realiseerde Nike dat het lichte en ademende bovenmateriaal, niet over de stabiliteit beschikte die de sneakers nodig hadden.

In eerste instantie begon Nike met Flyknit te werken om aan de wens van hardlopers te voldoen. Zij verlangden naar sneakers met de kwaliteiten van een sok – een nauwsluitende en ondersteunende pasvorm die door de drager niet gezien wordt maar

In 2008 kwam Nike met een doorbraak toen Flywire-technologie op de markt werd gebracht. Flywire-veters gebruikte lichtgewicht en zeer sterke draden om ondersteuning te bieden waar nodig was, waardoor Nike het vertrouwen kreeg dat ze een bovenwerk konden maken dat dezelfde lichtgewicht ondersteuning bood.

Gedurende 4 jaar hebben Nike’s toonaangevende programmeurs, ingenieurs en ontwerpers geëxperimenteerd en onderzoek gedaan naar breitechnologie, waarbij ze uiteindelijk een breimachine voor sokken en truien opnieuw verwerkten om het eerste Flyknit-bovenwerk te creëren. Nike heeft met succes een manier gevonden om sneakers de ondersteuning, flexibiliteit en ventilatie te geven die ze nodig hadden – alles in één laag/layer!

Flyknit Racer(Image: news.nike.com)

Sportieve Flyknit

Flyknit werd eindelijk onthuld aan het grote publiek toen in 2012 de Flyknit Racer met Flyknit droppte. De Flyknit Racer is een hardloopschoen met een lichtgewicht silhouet, dat het innovatieve bovenwerk gebruikt voor een nauwsluitende fit en duurzaam comfort. Het feit dat Nike de Flyknit-technologie voor het eerst op een sneaker voor marathons gebruikte, liet zien dat duurzaamheid en ondersteuning met een gebreid bovenwerk geen probleem meer vormden.

Sinds de komst van de Flyknit Racer heeft Nike de sportschoen modellen omgeruild en gebruikt hij de technologie – dit laat zien hoe veelzijdig Flyknit kan zijn!

In 2013 besloot Eric Avar, de man achter alle kenmerkende sneakers van Kobe Bryant, dat het tijd was om dingen te veranderen. Met de release van de Kobe Elite 9 spande Avar een rechtzaak aan tegen het Flyknit materiaal van Nike. De Flyknit Kobe sneaks gaven mensen dezelfde opvallende prestaties met gunstige features zoals minder slijtage en een snellere voetbeweging.

Het jaar daarop, in 2014, bereikte Flyknit eindelijk zijn weg naar het veld met de Magista voetbalschoenen. Het complete Flyknit-bovenwerk gaf de drager een stevige pasvorm, terwijl het ook perfecte aanrakingen en controle gaf voor het neerzetten van next level prestaties. Iedereen die twijfelde aan Flyknit voor topvoetballers, werd snel uitgeschakeld toen de Duitse ster Mario Gotze het winnende doelpunt scoorde in de Wereldbekerfinale van 2014 terwijl hij de Magista schoenen rockte!

Kobe 9 Flyknit(Image: news.nike.com)
Magista
(Image: news.nike.com)

Flyknit Flying High

Sinds zijn komst in 2012 is Flyknit niet alleen een essentieel onderdeel geworden van vele sportschoenen, maar ook een standout schoen voor op straat. Sneakers zoals de Vapormax Flyknit en Epic React Flyknit combineren performance demping met Flyknit voor een statement style, ongeacht waar en wanneer je ze aan hebt.

Nu vele athleten en sneakerfreaks Flyknit aan hun voeten dragen is het duidelijk geworden dat deze tech de door ons bekende sneakers heeft veranderd – waardoor ze veelzijdiger, lichter en opvallender zijn geworden. CEO van Nike, Mark Parker, wist het succes van Flyknit-technologie te voorspellen toen hij beweerde dat het niet alleen de toekomst van Nike was, maar de toekomst van sneakers in het algemeen…

Shop nu de gehele Nike sneakercollectie bij JD Sports!

Lees meer zoals dit

Volgende blog