jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

JD DAMES | 15/02/2019

EXCLUSIVE FITNESS SERIES: MEET @FITFORCALIS

JD’s Exclusive Fitness Series eindigt met niemand minder dan de 23-jarige Chahida, beter bekend als @FitForCalis. Chahida laat zien dat het mogelijk is om een tijdrovende studie te combineren met een fit en healthy lifestyle. @FitForCalis is een motivatiebron voor velen vanwege de inspirerende fitness content en heeft op dit moment meer dan 350k volgers op Instagram. Met hard werken kun je al jouw dromen verwezenlijken; daar is @FitForCalis het bewijs van!

Do you wanna learn from the best? Check dan hier het exclusieve interview met Chahida!

@FitForCalis

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik studeer Biomedische Wetenschappen aan de UVA, maar heb nu een tussenjaar omdat ik wat meer wilde werken en reizen. Volgend jaar rond ik mijn laatste schooljaar af en moet ik stage lopen. Hopelijk heb ik dan gelijk kans op een baan. Daarnaast werk ik als personal trainer in sportscholen en doe ik online coaching.

Waarom de master Biomedische Wetenschappen?

Daar zit een heel verhaal achter. In eerste instantie wilde ik tandarts worden, maar de kans dat je wordt ingeloot is heel klein. Ik koos daarom voor de opleiding Biomedische Wetenschappen omdat het veel raakvlakken heeft met hetgeen wat ik wilde gaan doen; iets in de gezondheid. Ik leerde heel veel over het menselijk lichaam en dat vond ik interessant. Daarnaast past deze studie ook zo goed bij sport en fitness omdat je veel theorieën leert die je weer kunt toepassen.

Hoe combineer je studie en sporten?

Dat is best pittig, maar ik had een goede routine. Tijdens het begin van mijn studie stond ik om 5 uur s’morgens op, vervolgens ging ik om 6 uur sporten in de sportschool en reisde daarna met de trein door naar school. Toen ik mijn Master ging doen merkte ik echt dat ik hier meer focus voor nodig had. Een stagedag in een lab is intensief en kan soms uitlopen tot 8 uur ’s avonds. Daarna heb je gewoonweg geen energie meer om te trainen. Uiteindelijk vond ik hierin een balans. Tijdens examens trainde ik minder en tijdens rustige periodes trainde ik juist heel hard.

Chahida in Pink Soda Sport
Chahida in fitness outfit

@FitForCalis staat voor Calisthenics. Wat houdt dit precies in?

Calisthenics is een vorm van sport waarmee je alleen je lichaamsgewicht gebruikt. Je wordt er sterker en lenig van, het is een soort Crossfit en gymnastics in één. Je bent nooit klaar met leren, het gaat maar door. Wanneer je stopt verlies je al snel je kracht. Deze sport sprak mij heel erg aan omdat er in Nederland niet veel meiden zijn die Calisthenics beoefenen.

De groep met wie ik Calisthenics beoefen beschouw ik als een soort familie; je komt samen in verschillende parken in Nederland. Deze sport geeft je echt het gevoel dat je ergens bij hoort. Dit was ook de aanleiding om mijn Instagram account @FitForCalis te creëren, een soort community. Wat ik vooral fijn vond was dat ik op Instagram de progressies die ik boekte en mijn trainingsessies kon delen.

Welke gevoel maakt fitness bij je los?

Het klinkt heel cliché maar ook voor mij is fitness een uitlaatklep. Als ik aan het sporten ben heb ik weinig tijd om ergens anders aan te denken. Dat is heel fijn tussen het studeren door. De stress die je in het dagelijks leven met je meedraagt kun je omzetten in kracht waardoor je beter presteert in de sportschool. Het is verslavend en je hebt het idee sterker te zijn dan de dag ervoor. Als je ervoor werkt, krijg je het resultaat wat je wilt. Het is een bevrediging en dat kan een motivatie zijn om nog beter je best te doen, ook op andere vlakken in je leven.

Heb je tips voor beginnende sporters?

Allereerst is het belangrijk om veel onderzoek te doen online; oefeningen en theorieën bekijken. Zo bespaar je jezelf heel veel tijd. Doe je research, dat is mijn advies. Een tweede tip: heb geduld. Veel beginnende sporters willen gelijk resultaat zien omdat zij tegen veel meiden of mannen opkijken die al veel verder zijn in het vak. Mijn derde tip is: laat je niet gek maken en probeer niet geobsedeerd te raken van het sporten. Wees niet te streng voor jezelf.

Chahida is gym-ready
@FitForCalis

Hoe heb jij jouw kennis verworven?

Toen ik begon met trainen heb ik vooral veel online gekeken naar informatie. Mede door mijn wetenschappelijke achtergrond vind ik het altijd heel fijn om veel artikelen over bepaalde theorieën, vetten en koolhydraten te lezen. Aan mijn klanten geef ik een korte samenvatting over de functie van eiwitten, calorieën en koolhydraten en hoeveel je hiervan nodig hebt. Als je dat begrijpt ben jij je bewust van je voeding. Doe onderzoek online, kijk hoe jouw lichaam hierop reageert en pas je voedingsschema indien nodig aan.

Zijn er dingen waar je echt trots op bent?

Ik heb met grote Amerikaanse supplementen bedrijven gewerkt, daar ben ik trots op omdat het mij verder heeft gebracht in de sport industrie. Als ondernemer is het nooit genoeg, het kan altijd beter. Hetgeen wat me echt voldoening geeft is dat ik me kan omringen met leuke en interessante mensen. Dat zijn echt contacten waar ik trots op ben. Zonder fitness en mijn Instagram account had ik echt een heel ander leven gehad. Het voelt nu echt alsof de wereld aan mijn voeten ligt.

Is er nog iemand die je wilt bedanken? 🏆

Mijn fans, ik wil ze eigenlijk niet zo noemen maar liever mijn social media vrienden. Hier zitten mensen tussen die mijn werk en fitness journey vanaf dag 1 hebben gevolgd. Deze mensen hebben mij verder gebracht. Ik heb veel tegenslagen gehad, soms wilde ik gewoon stoppen met fitnessen en social media. Op zulke momenten krijg ik gelukkig zoveel positieve feedback van mijn volgers. Dan realiseer ik mij dat dit het echt waard is. Dit heeft mij verder gebracht op het punt waar ik nu sta.

Meer weten over FitForCalis? Volg haar dan op Instagram. Do you wanna get her look? Shop deze hier.

Lees meer zoals dit

Volgende blog