jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

JD SPORTS | 26/05/2021

Nike Air Vapormax: de geschiedenis van een icoon

De zomer gaat weer beginnen. Tijd voor een nieuw paar sneakers! JD Sports zet de geschiedenis van een van de bekendste sneakers voor je op een rijtje. Check de geschiedenis en evolutie van de Nike Air Max lijn en kom meer te weten over de Vapormax Evo, een eerbetoon aan vele sneakers uit de Air Max collectie. Deze nieuwe trainers zijn geweldig. Net als alle Nike Air Vapormax modellen die er zijn geweest! We hebben kunnen genieten van veel verschillende stijlen sinds ze in 2017 werden uitgebracht en allemaal hebben ze hun unieke Air zoolunit. Vandaag willen we even terugblikken, zodat je het verhaal en de evolutie van deze collectie kunt ontdekken.

Check alle types Nike Air Vapormax tot en met nu!


Nike Air Vapormax Flyknit

Nike Air Vapormax Flyknit

De eerste trainers van de Vapormax familie verschenen in 2017. Een revolutionair design dat het gevoel geeft dat je op lucht loopt.

Lees meer
Nike Air Vapormax Mesh

Nike Air Vapormax

Dit alternatieve model verving Flyknit met een dikker bovenwerk van textiel, versterkt met synthetische zijkanten.

Lees meer
Nike Air Vapormax Plus

Nike Air Vapormax Plus

Een hybride design dat een nieuwe weg in de collectie opende. Deze sneakers combineren een Air Max Plus bovenwerk en een Vapormax zool.

Lees meer Shop
Nike Air Vapormax Flyknit 2

Nike Air Vapormax Flyknit 2

Een update van het originele silhouette. Deze 2.0 versie van de Vapormax Flyknit heeft een kleiner Swoosh logo en een versteviging op de hiel.

Lees meer
Nike Air Vapormax Run Utility

Nike Air Vapormax Run Utility

Wie zei dat je een Vapormax niet op regenachtige dagen kunt dragen? Dit Run Utility-model heeft een waterdichte bovenkant.

Lees meer
Nike Air Vapormax 2019

Nike Air Vapormax 2019

Bij de 2019-versie zie je een van de belangrijkste trends van dat jaar: halfdoorschijnende sneakers.

Lees meer
Nike Air Vapormax Flyknit 3

Nike Air Vapormax Flyknit 3

De derde vernieuwing van de Vapormax Flyknit. Deze ligt nu in de winkels. De hielversteviging is vereenvoudigd en het bovenwerk van textiel is opnieuw ontworpen.

Lees meer Shop
Nike Air Vapormax 2019 Utility

Nike Air Vapormax 2019 Utility

In 2019 werd opnieuw een Vapormax Utility-model gelanceerd. Dit keer met een zeer opvallend design vol details en een booty-type collar.

Lees meer
Nike Air Vapormax 360

Nike Air Vapormax 360

Na het succes van de Vapormax Plus, was het tijd voor een nieuw hybride model: De Air Max 360 en zijn herkenbare esthetiek van de jaren 2000.

Lees meer
Nike Air Vapormax Flyknit 2020

Nike Air Vapormax Flyknit 2020

Een Vapormax model gemaakt van gerecycleerde materialen en met een duurzaam proces.

Lees meer Shop
Nike Air Vapormax Evo

Nike Air Vapormax Evo

Het nieuwste model in de collectie is de Vapormax Evo, gelanceerd in 2021. De Vapormax Evo bestaat uit elementen van zeven verschillende Air Max trainers.

Read more Shop

Heeft de lijst je verrast? 😃 Als je meer wilt weten over een van deze sneakers, lees dan snel verder. Hieronder zullen we de verschillen van elke sneaker in meer detail uitleggen.

Nike Air Vapormax Flynit

In 2017 was de 30e verjaardag van de eerste Nike trainer met een zichtbare Air unit, oftewel: de eerste Air Max. Het was een heel bijzondere datum. Een jaar om verder te gaan, om te blijven experimenteren en om de grote waarde van deze vooruitgang in footwear te benadrukken. Het resultaat van deze experimenten was het ontwerp van de Nike Air Vapormax Flyknit. Een paar sportschoenen dat voor het eerst een tussenzool had die alleen bestond uit een Air unit. You don’t need anything else. De technologie zorgt voor een geweldige demping en de verdeling ervan biedt de perfecte flexibiliteit. Er werden rubberen pods toegevoegd aan de zool voor een goede grip en om een verhoging van de duurzaamheid te garanderen. Maar het geheim van deze futuristische sneakers stopt hier niet! Zoals de naam al doet vermoeden – Nike Air Vapormax Flyknit – hebben deze sneakers een Flyknit stoffen bovenwerk. Dit materiaal is licht, elastisch en ademend, zodat het zich perfect aanpast aan je voet als je de schoen aantrekt. Wilde je comfort? Well, Nike gives it to you twice 😉.

Nike Vapormax Flyknit groen
Nike Vapormax Flyknit aan voeten voor vrouwen

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax

Aanvankelijk stonden ze bekend als Vapormax Mesh, maar later werd bevestigd dat de officiële naam gewoon Air Vapormax was, zonder het achtervoegsel Mesh of Flyknit. De verschillen zijn merkbaar in het bovenwerk. De stof is deze keer dikker en is verstevigd met synthetische wanden die als een schild fungeren om de zijkanten en het hielgebied te beschermen. Er waren maten voor iedereen, maar uiteindelijk werden de kinderen het meest verliefd op dit model, zowel jongens als meisjes. Misschien is dat de reden dat veel colourways in junior maten werden gelanceerd.

Nike Vapormax in zwart en roze
Nike Vapormax Mesh lancering

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax Plus

Nike opende een wereld van mogelijkheden door dit model te creëren. De Air Vapormax Plus bevestigde dat de Vapormax lijn hier was om te blijven en dat het voor een lange tijd een hype zou zijn. Het idee achter het ontwerp was om de nieuwe zool van Nike te mixen met de Air Max Plus, een van de meest succesvolle en bekendste silhouetten in de sneaker cultuur. Zo is het bovenwerk een duidelijk eerbetoon aan de Tn met een dikke en comfortabele stof die is versierd met golvende synthetische lijnen die zijn verbonden met de veters. De zool, pure innovatie van de Vapormax. Een ander merkwaardig detail is dat de Tn Air badge werd vervangen door Vm Air. Het succes van de Nike Vapormax Plus gaat door tot op de dag van vandaag en bij JD Sports kun je nog steeds een aantal van de meest populaire colourways vinden, maar ook nieuwe.

Nike Vapormax Plus OG
Nike Vapormax Plus grijs

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax Flyknit 2

Een jaar na de eerste Vapormax Flyknit, wilde Nike een paar kleine veranderingen aanbrengen en een 2.0 versie maken op basis van het origineel. De essentie blijft, maar het heeft een aantal verschillen die je zeker hebt opgemerkt. Het meest opvallende verschil het Swoosh logo, dat nu verkleind is en verplaatst is naar de hiel. Een hiel die nu een subtiele versteviging heeft, het is een synthetische laag versierd met een reeks gaatjes. Een ander verschil tussen de Flyknit 1 en 2 is dat de tweede versie wel een pull tab aan de achterkant heeft.

Nike Vapormax Flyknit 2 wit
Nike Vapormax Flyknit 2 zwart en wit

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax Run Utility

De Nike Utility collectie is vrij beroemd onder sneakerheads. De collectie is vooral gericht op het winterseizoen en er wordt gewerkt aan ontwerpen en materialen die beter bestand zijn tegen koud weer en regen. Met deze ideeën op tafel, werd de Vapormax Run Utility geïntroduceerd. De stof is waterdicht en duurzaam, iets wat essentieel is voor de koude maanden van het jaar. Daarnaast probeert het concept ook de hardloopkant van de schoen te verbeteren door reflecterende elementen en een nieuw vetersysteem op te nemen. Het Nike logo bevindt zich nu op de neus.

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax 2019

Ze werden op het juiste moment gelanceerd! In 2019 beleefde streetwear een boom aan futuristische sneakers, waar een merkwaardige trend aan werd toegevoegd waarbij het bovenwerk van trainers geheel of gedeeltelijk een doorschijnend effect hadden. En toen werd de Vapormax 2019 uitgebracht. Uiteraard trokken ze alle aandacht! Het was precies waar iedereen naar op zoek was en wat iedereen wilde dragen. De schoenen zijn bedekt met synthetisch materiaal met een semi-translucente finish op sommige gebieden.

Nike Vapormax 2019 oranje
Nike Vapormax 2019 grijs

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax Flyknit 3

Flyknit 3 zijn de huidige Vapormax sneakers en ze zijn de derde vernieuwing sinds het eerste model in 2017 werd gelanceerd. De updates deze keer? Nou, om te beginnen, het Swoosh-logo gaat terug naar zijn oorspronkelijke plaats, duidelijk gepositioneerd in het centrale deel van de zijkant en met een groter formaat in vergelijking met de 2.0-versie. De hiel is nog steeds verstevigd, maar deze keer is het ontwerp vereenvoudigd tot een enkel stuk en zonder het gatenpatroon dat we zagen in de vorige Flyknit-stijl. Hoewel het je op het eerste gezicht misschien niet is opgevallen, is de stof van het bovenwerk ook veranderd. Het is nog steeds Flyknit, maar de constructie en het ontwerp zijn verbeterd.

Nike Vapormax Flyknit 3 zwart
Nike Vapormax Flyknit 3 wit

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax 2019 Utility

Een jaar na de eerste Vapormax Run Utility is de nieuwe 2019 Utility uitgebracht. Het ontwerp is compleet anders dan de eerste, maar het concept blijft hetzelfde: futuristische schoenen die zijn uitgerust voor hardlopen in de winter. Het bovenwerk is gemaakt met verschillende lagen, materialen en texturen voor een zeer uniek en onderscheidend uiterlijk. Ze hebben nog steeds enkele reflecterende details in de hiel en een trekkertje om de veters snel aan te trekken. De Nike Vapormax Utility 2019 sneakers hebben ook een ander design op de kraag. Het is een booty-type collar gemaakt met neopreen en dit helpt je om je veel comfortabeler te voelen. Ook ben je zo beschermd tegen de kou in dat gebied rond de enkel.

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax 360

Na het succes van de Vapormax Plus, waren we allemaal benieuwd naar wat het volgende hybride model van Nike zou worden. Deze keer kozen ze ervoor om de Vapormax samen te voegen met de Air Max 360, een schoen die duidelijk weergeeft hoe de schoenentrends waren in de jaren 2000. Het design van de Vapormax 360 respecteert het model waarop het is gebaseerd. Het bovenwerk zit vol met lijnen en het Swoosh-logo trekt de aandacht met zijn juweeleffect en de combinatie van vele kleuren.

Nike Vapormax 360 white and pink
Nike Vapormax 360 grijs

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax Flyknit 2020

Nike is een van de merken die zich inzetten om de mode te veranderen en duurzamer te maken. Ze doen dit al jaren. In 2020 ging Nike nog een stap verder door een Vapormax model te maken dat gemaakt is van gerecyclede materialen en afval. Naast de milieubewuste productie, heeft de Vapormax Flyknit 2020 iets nieuws in de collectie, en dat is het vetersysteem. Ze hebben Flyease technologie die het makkelijker maakt om de veters te strikken door aan het bandje op de hiel te trekken. Je kunt meer te weten komen over de eco-vriendelijke beweging van de Vapormax 2020 door de blogpost te lezen.

Nike Vapormax 2020 aan voeten
Nike Vapormax 2020 white

↑ Terug naar tijdlijn

Nike Air Vapormax Evo

Dit was de meest gehypte lancering voor Air Max Day 2021! De Vapormax Evo zijn nieuwe trainers die een paar weken voor Air Max Day zijn uitgekomen. Ze trokken meteen de aandacht van alle sneakerheads vanwege alle knipogen die het heeft naar eerdere Air Max modellen. Het ontwerp is een reis door de hele geschiedenis van de collectie, van de jaren ‘90 tot nu. Ze verzamelen het beste van elke periode en van elk silhouet, dat ook nog eens gecombineerd wordt met de opvallende Air zool. Je kunt meer lezen over de trainers die als inspiratie hebben gediend voor het ontwerp van de Vapormax Evo in de blogpost.

Nike Vapormax Evo aan voeten
Nike Vapormax Evo grijs

↑ Terug naar tijdlijn

Wat kunnen we verwachten in de komende maanden?

Het lijkt duidelijk dat de Nike Vapormax collectie veel potentieel heeft. Van de verschillende versies van de Flyknit modellen tot de hybride versies, en bovenwerken die geüpdate zijn met nieuwe materialen en ontwerpen. Wij zijn ervan overtuigd dat de collectie een mooie toekomst wacht met nog veel meer lanceringen en nieuwe silhouetten. Geen releases missen? Check dan dagelijks deze blog en de website van JD Sports.

DON’T MISS OUT! Op de hoogte blijven van de nieuwste sneakers, exclusieve producten, winacties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Volg ons ook op @JDsportsNL en @JDwomenNL en deel je stijl met #JDlooks <3 

Lees meer zoals dit

Volgende blog