jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

JD DAMES | 20/08/2020

Nike’s heroes in sustainability: Widya (@widyasoraya)

Mijn naam is Widya Soraya, een 23 jarige social work student en YouTuber. Ongeveer 3 jaar geleden voelde ik de behoefte om een aantal grote veranderingen in mijn leven aan te brengen omdat ik het gevoel had dat alles wat ik aan het doen was, slecht was voor de planeet en voor mezelf. Ik neem je mee in hoe ik dit deed!

Hoe streef je naar een duurzamer leven, welke veranderingen maak je?

Ik begon een aantal documentaires te kijken (ik heb er vijf in één nacht gebingewatcht), heb heel hard gehuild en werd meteen veganist. Ik heb ook al mijn schoonmaak- en beautyproducten weggegooid en ze vervangen door natuurlijke en ecologische producten. Iets anders waar ik op begon te letten, was de hoeveelheid voedsel die ik verspilde. Ik kocht zoveel boodschappen die ik nooit in één week op zou kunnen krijgen. Dat moest stoppen. Daarnaast heb ik kleine veranderingen aangebracht, zoals thriftshoppen in plaats van nieuwe kleding kopen, altijd m’n eigen flesje water, tasje en glazen rietje meenemen en altijd de lichten checken voordat ik van huis wegga.

Welke tips zou jij je volgers geven om te werken aan een duurzame levensstijl?

Begin klein! Onthoud dat we geen kleine groep mensen nodig hebben met een perfect duurzame lifestyle: we hebben heel veel mensen nodig die hun best doen. Misschien je gewone melk vervangen door plantaardige melk? Proberen minder vlees te eten? Of stel een timer in voor je douches. Kleine veranderingen kunnen een enorme impact hebben als meer mensen het consequent zouden doen.


Als je volgers een duurzamere lifestyle willen ontwikkelen, wie zou je ze dan aanraden om te bekijken?

Je kunt mijn IGTV met JD en Nike bekijken op mijn Instagram, waar ik een aantal accounts opsom die de moeite waard zijn om te volgen als je op zoek bent naar tips voor een duurzame levensstijl. Maar ook: doe je research! Informatie is tegenwoordig zo toegankelijk, haal daar je voordeel uit! Probeer om te beginnen de volgende series op Netflix te kijken: The true cost, Minimalism, Cowspiracy en Planet Earth.

Heb je je meer verantwoordelijk gevoeld, op het gebied van duurzaamheid, sinds je je lifestyle op YouTube laat zien?

Ja, zeker! Ik vind het belangrijk om in deze wereld de juiste boodschap te verspreiden. Mijn volgers helpen om niet alleen van zichzelf te houden, maar ook van de planeet waarop ze leven, dat is zeker iets wat ik probeer te doen.

Heb je tips voor volgers die duurzamere keuzes willen maken op het gebied van fashion en lifestyle?

Ga thriftshoppen en zoek naar merken die waarde hechten aan het verkopen van duurzame items! Maar ook: stop met skeptisch zijn over het design van duurzame producten. Veel mensen trekken rare gezichten als ik vertel dat ik duurzame items draag, omdat ze verwachten dat het eruit ziet als een vuilniszak. Nou, dat is niet zo! Ik denk dat het geweldig is om te zien dat Nike geeft om duurzaamheid en dat ze de quote ‘Move To Zero’ op de schoenendoos van de Nike Air VaporMax 2020 Flyknit hebben staan, die voor minstens 50% uit afval bestaat! Ze lopen hemels en zien er fantastisch uit. <3

Lees meer zoals dit

Volgende blog